one2wear.nl

Welk wetsuit moet ik wanneer dragen?

wetsuit plaatje

Heerlijk de eerste zomerse temperaturen hebben we weet achter de rug. Alles wordt weer groen en we kunnen weer voornamelijk buiten leven. Ook weer de tijd dat we lekker actief kunnen watersporten. De watertemperaturen zijn nog aan de frisse kant dus het dragen van een wetsuit is wel verstandig. Er zijn veel varianten in het wetsuit. De verschillen zitten in het type watersport wat je ermee gaat doen en met welke temperatuur je te maken krijgt zowel van het water als de buitenlucht. Het is dus verstandig om je eerst even goed in te lezen alvorens je overgaat tot het aanschaffen van een wetsuit. Leer er in dit blog snel meer over.

Hoe werkt een wetsuit?

Waarom dragen duikers en watersporters nu zo’n raar rubberachtig pak? Het wetsuit is al een behoorlijk oude uitvinding maar toch ontwikkeld het zich nog steeds. Daarom zie je zeker bij het duiken en het zeilen dat ook met koudere temperaturen het wetsuit gedragen kan worden. Maar hoe werkt het nu precies en waarom raak je veel minder snel onderkoeld met een wetsuit aan? Het zit het in de combinatie waar het pak van gemaakt is en het water. Het is namelijk gemaakt van het materiaal Neopreen. Een materiaal die in combinatie met water een dermate isolerende werking heeft dat je lichaam op lichaamstemperatuur blijft. Het Neopreen zit strak om het lichaam  en als je in het water komt dat ontstaat er een klein laagje water tussen de huid en het Neopreen. Vooral dit zorgt voor de isolerende werking. Het is steeds populairder omdat Neopreen nu best een soepel en elastisch materiaal is. Ideaal dus voor actieve watersporten. Je kunt je er namelijk lekker vrij in bewegen en zeker met zeilen scheelt het toch een klein stukje weerstand omdat het strak om het lichaam zit.

De vorm van watersport en het wetsuit

Er zijn wetsuits die meer geschikt zijn voor bepaalde watersporten. Zo is een wetsuit voor het zeilen behoorlijk anders dan bijvoorbeeld een eentje om mee te diepzee duiken. Bij het zeilen hebben ze vooral de zitgedeeltes verstevigd. Deze zijn namelijk bij het zeilen behoorlijk aan slijtage onderhevig. Verder hebben ze de schenen steviger gemaakt. Dat klinkt gek, maar in het zeilen in een eenmansklasse wordt er veel overboord gehangen om de boot recht te hangen. Je hangt dan met je voeten in een hangband. Die hangband schuurt vaak tegen de schenen aan waardoor daar meer belasting op zit. Hier is het wetsuit daarom ook verstevigd.

Mobiele versie afsluiten